Weapons Instructor Course 2024

ImageImageForum for all movements and news on Leeuwarden Air Base.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
roberto
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2100
Joined: 03 Oct 2002, 14:48
Location: Leeuwarden

Weapons Instructor Course 2024

Post by roberto »

Luchtmacht persbericht over het WIC

Wapeninstructeurscursus van start
Maandag 6 mei tot en met vrijdag 8 november 2024 organiseert het Air Combat Command gezamenlijk met de Noorse Luchtmacht de Weapons Instructor Course (WIC) 2024. In bijna zes maanden worden 29 cursisten uit Nederland, België en Noorwegen opgeleid tot wapeninstructeur. Het betreft niet alleen vliegers, ook officieren uit ondersteunende dienstvakken nemen deel aan deze cursus die hoog aangeschreven staat.
Het is onrustig op meerdere plekken in de wereld. De voortdurende oorlog aan de oostgrens van Europa is op slechts 1,5 uur vliegen afstand. Goed leiderschap en de integratie van alle ondersteunende dienstvakken is van groot belang om Nederland en de NAVO veilig te kunnen houden én te verdedigen als dat nodig is.

In de WIC 2024 komen zes opleidingen samen. Onder de deelnemers dit jaar zijn F-35 vliegers, F-16 vliegers, MQ-9 vliegers en sensoroperators, Patriot-operators, inlichtingenofficieren en Air Battle Managers (ABM). Het doel is meer integratie tussen de verschillende wapensystemen en ondersteunende diensten én het vergroten van het (tactische) leiderschap van de deelnemers. Dit wordt tijdens de WIC tot op het hoogste niveau beoefend. De opleiding wordt verzorgd door de Weapons School, welke deel uitmaakt van 323 Air Combat Development Centre op vliegbasis Leeuwarden, een kenniscentrum op het gebied van tactische operaties.

De cursisten volgen de eerste vier weken van de WIC theoretische lessen in Nederland. Vanaf maandag 3 juni begint de vliegfase welke sinds enkele jaren weer gedeeltelijk vanaf de Noorse vliegbasis Ørland plaatsvindt. Na een korte verlofperiode hervatten de cursisten vanaf maandag 26 augustus de opleiding vanaf vliegbasis Leeuwarden. De WIC wordt in Nederland afgesloten met een eindoefening in week 44 en 45. Tijdens de WIC vliegen de cursisten zowel boven de Noordzee als in het bestaande militaire luchtruim boven het noorden van Nederland, zowel overdag als ‘s avonds.

Al sinds de jaren vijftig vinden er vanaf vliegbasis Leeuwarden schietoefeningen en andere tactische jachtvliegoperaties plaats. Vanwege de strategische ligging dichtbij de oefengebied boven de Noordzee (waar de meeste trainingsvluchten plaatsvinden), de mogelijkheid om ook boven het noorden van Nederland te vliegen en de nabijheid van NAVO-Schietrange de Vliehors blijft vliegbasis Leeuwarden een zeer geschikte locatie voor de Weapons School
rob gouda
Posts: 4
Joined: 19 Jan 2020, 19:36

Re: Weapons Instructor Course 2024

Post by rob gouda »

"De WIC wordt in Nederland afgesloten met een eindoefening in week 44 en 45"
Kloppen deze weeknummers wel?
Ik dacht aan week 40 en 41.
Post Reply

Return to “Leeuwarden”